Valmiina suprajohteisiin

Suprajohteet olivat joskus tieteiskirjallisuutta. Nyt ne muuttavat sähkön jakelutapaa täysin

Supraledare_500

Kuvitellaanpa, että kolmen ydinvoimalan tuottamaa sähköä voisi siirtää yhdellä kaapelilla. Kuulostaa mahdottomalta, mutta juuri niin voidaan tehdä Nexansin ”Best Paths” -kaapelilla – ja se on halkaisijaltaan vain 17 cm.

Suprajohtavuus – fysikaalinen ilmiö, jota ilmenee vain hyvin matalissa lämpötiloissa – on se keino, jolla näin paljon sähköä saadaan pakattua niin pieneen kaapeliin. Suprajohdekaapeleissa ei ole juuri lainkaan vastusta, joten ne pystyvät siirtämään valtavia sähkövirtoja.

Nexans on yksi korkeissa lämpötiloissa toimivan suprajohdeteknologian* (HTS) sähköverkkosovellusten johtavia toimittajia – ja Best Path -kaapelit ovat vain yksi esimerkki. Valikoimassamme on sekä HTS-kaapeleita että HTS-vikavirtasuojakytkimiä. Katsotaanpa näitä tuotteita hieman tarkemmin.

HTS-kaapelit – muuntavat kaupunkisähköä
Siirtojärjestelmä-, sähkönjakelu- ja rautatieoperaattorit tarvitsevat keinon kaupunkien ja liikenneverkostojen alati kasvavien energiatarpeiden tyydyttämiseen. Nexansin HTS-kaapelit on suunniteltu noita tarpeita varten.

Saat enemmän aikaan keskijännitteellä: HTS-kaapelilla lisätään jännitteen sijasta pikemminkin virtaa, joten perinteisen suurjännitejakelun tarve vähenee.
Päihitä tilarajoitteet: meidän HTS-kaapelimme ovat erittäin kompakteja. Ne ovat ihanteellisia tilanteisiin, joissa sähkönsiirtokapasiteettia pitää lisätä kaupunkikeskusten ja rautateiden rajallisiin voimajohtokäytäviin.

Vähennä käyttöomaisuutta: HTS-kaapelien avulla kantaverkko-operaattorit voivat toimittaa sähköä kulutuspaikkoihin ilman ylimääräisten muuntajien asentamistarvetta.
Poista kuumenemis- ja EMF-ongelmat: valtavista siirtovirroista huolimatta HTS-kaapelit eivät kuumene eivätkä aiheuta sähkömagneettisia kenttiä. Siten ne sopivat mainiosti tunneleihin ja arkaluontoisiin ympäristöihin.

Maailman johtava innovaatio: referenssiemme joukossa ovat Long Islandin 138 kV:n LIPA-vaihtovirtakaapelihanke Yhdysvalloissa ja Essenin 10 kV:n Ampacity-vaihtovirtayhteys Saksassa – maailman pisin suprajohdekaapeli, joka on ollut käytössä kuusi vuotta.

Tulossa: häviötön suurjännitteinen tasavirtasiirtoyhteys satojen kilometrien matkalle mahdollistamaan uusiutuvan sähkön etätuotantoa.

HTS-vikavirtasuojakytkimet – salamannopeaa suojausta
Nexansin HTS-vikavirtasuojakytkimet (SFCL) toimivat suprajohdeperiaatteella suojatessaan verkkoa oikosuluilta. Virran katkaisu tapahtuu alle 2 millisekunnissa – noin 50 kertaa silmänräpäystä nopeammin.

Koska SFCL-kytkimiä ei tarvitse palauttaa toimintakuntoon, ne sopivat mainiosti hankalasti huollettaviin ympäristöihin, kuten jakeluverkkojen ja rautateiden etäkohteisiin.
Sekä HTS-kaapeleita että SFCL-vikavirtasuojakytkimiä on jo tänään kaupallisesti saatavissa monenlaisina vaihtovirta- ja tasavirtamalleina. Ainutlaatuisten ominaisuuksiensa ansiosta ne ovat kustannustehokas valinta yhä kasvavaan määrään käyttökohteita.

* Tässä yhteydessä korkealla lämpötilalla tarkoitetaan suhdetta absoluuttiseen nollapisteeseen – johtimen todellinen lämpötila on  –200 °C.